Хора с познания в енергетиката зад масовите кражби на проводници

След известно затишие проводниците от електропреносната мрежа в региона отново са сред най-честите мишени за търсачите на лесни пари. Крадците системно атакуват междустълбията, режат жиците и без проблеми ги продават в пунктовете за вторични суровини.
Щетите за енергоразпределителните дружества са огромни, отделно селищата около местата на кражбите остават без ток с часове до възстановяване на проводниците. За миналата година са регистрирани 38 случая на кражби от електропреносни мрежи, като основните атаки са в Двемогилско и Беленско. Задържани до момента няма, с изключение на двама крадци, които в началото на януари бяха забелязани от полицай в отпуск да изнасят проводници от землището на Щръклево с джип. След подаден сигнал и кратка гонка те бяха спрени по пътя между ДЗС и Образцов чифлик и вкарани в ареста.
Остава въпросът как неуки и неграмотни цигани успяват да откраднат проводници под напрежение, без да пострадат. Отговорът е лесен и никак не е приятен. Мургавите „металотърсачи“ са само черноработници. Мозъкът на ударите са хора с много добри познания в енергетиката, които обясняват как да се елиминират опасностите и срещу това
прибират част от изкараните пари
Така те хем не си цапат ръцете и не се излагат на риск от залавяне, хем добре припечелват от квалификацията си, която обаче получават за отстраняване на проблеми с електричеството, а не за създаването им.
В енергетиката се ползват много цветни метали, които се изкупуват скъпо в пунктовете за отпадъци, посочи пред „Утро“ енергетикът с магистърска степен Свилен Александров.
Основно се крадат кабели от ниското напрежение в закрити помещения, които са доста дебели и тежат на кантара в пунктовете за вторични суровини. За целта крадците предизвикват късо съединение и прекъсвачът изключва. После кабелите се режат, изолацията се обелва или изгаря и суровината за отпадъци е готова.
Посегателствата по откритите линии, където има алуминиеви проводници, стават още по-лесно. Тук отново личи почеркът на професионалистите, които са провели ефикасен „инструктаж за безопасност“. Върху набелязаните за атака проводници се хвърля оголена тел с камъни на двата края или метална верига. Така между жиците се създава мост, по който мигновено протича късо съединение и електропроводът изключва. За да не се включи повторно, същата операция се прави и на още едно място. След това апашите, оборудвани със специални кънки за изкачване по стълбовете, се покатерват до жиците, отрязват ги с резачи и ги товарят на камион или каруца. Ако стълбовете са решетъчни, дори и кънки не са необходими, а само алпинистки умения. За нарязване се използва и диамантено въже, което с лекота отрязва стоманеното жило в проводниците.
Към енергосъоръженията за ниско напрежение спадат още и трафопостовете, които са най-рискови за грабежи, подчерта специалистът. За да стане безопасен за „работа“, набелязаният трафопост, който подава ток за селище или квартал, се изключва от разединителя. След това по най-бързия начин се свалят шините, които са от мед или алуминий. Ако крадците разполагат с автокран,
вдигат целия трансформатор
и после на спокойствие го разфасоват. При условие че нямат превоз, разглобяват трансформатора на място и му изваждат медната намотка. Маслото му пък се източва, защото при смесване с нафта може да се използва за гориво за дизелови автомобили. Вярно, ако двигателите са с модерната технология комън рейл те бързо се съсипват от подобни смеси, но купувачите на нафта на черно си носят риска и последствията от „икономиите“.
Кражби има и от съоръжения за високо напрежение, но противно на общоприетото схващане, те са най-безопасни, казва Свилен Александров. По тези електропроводи отново се предизвиква късо съединение по познатия начин. В съответните подстанции има защити, които веднага изключват и така крадците действат на спокойствие, но са предупредени, че трябва да са много бързи, защото, ако дежурен в подстанцията се усети и включи съответната защита, положението става опасно.
Най-лесно се откачат жиците по стълбове с напрежение 220 и 400 кV
уточнява енергетикът.
Част от тях стоят изправени чрез обтяжки. Обикновено крадците ги развиват или за по-лесно ги режат и стълбовете падат. Тогава на земята пада дар Божи за бригадата. Изтърсва се чугун от изолаторите, метални конзоли, алуминиеви проводници със сечение 480 кв.мм и диаметър 15 см. Всичко това се нарязва и от един стълб могат да се изкарат добри пари. Точно с такава плячка бяха хванати двамата бандити между Образцов чифлик и ДЗС, които току-що бяха разфасовали стълб от високото напрежение.