Играта „Парола касова бележка“ вече изнервя русенски търговци

Русенски ученици изсветлиха над 100 000 лв. от сивата икономика, като при свои покупки са изисквали от продавачите фискални бонове, съобщиха от НАП-Русе. За да участват в ежемесечната лотария с примамливи награди, те са регистрирали номерата им във Фейсбук-играта на НАП „Парола касова бележка“. 
Новите познания на децата и желанието им да участват в играта на данъчните вече са започнали да изнервят някои русенски търговци, казаха от НАП. Един ученик разказал на лекторите, че поискал фискален бон, а не междинен, какъвто му дали, след като с приятели платили сметката в една кафетерия. Сервитьорката обаче му се троснала „На теб пък за какво ти е фискален бон - на данъчен ли ще се правиш!?“. Отговорът я втрещил, защото цялата група ученици решили да поискат фискални бонове поотделно за всяко от поръчаните кафета и сокове с кроткото и ясно обяснение, че им трябват за участие в лотарията на НАП, а и законът ги задължава.
От началото на тазгодишната кампания „Влез в час с данъците“ на приходната агенция и Министерството на образованието юношите от региона са регистрирали над 13 000 касови бележки на нейната фен-страница на обща стойност близо 100 000 лв. Само от началото на март са регистрирани 5600 бележки. Тази активност съвпада с масираното провеждане на лекции в училищата от служители в офиса на НАП в Русе за същината на данъчното облагане и осигурителната система в страната. През февруари с мултимедийната презентация се запознаха ученици от СОУ „Възраждане“ и ПГ по дървообработване, а през този месец в занятията участват и абитуриенти от МГ „Баба Тонка“ и ПГ по механотехника „Юри Гагарин“.