Подлъгани от турски каналджии афганистанци пълнят ареста

Със затопляне на времето атаката на афганистанци към Дунав мост за нелегалното излизане към Западна Европа се поднови.
Поредните четирима бегълци от Афганистан са заловени в неделя в 19 часа на граничния пункт в Гюргево, след като е установено, че брезентът на  турски камион „ДАФ“ с ПВЦ дограма и стъклопакети за Германия е срязан. Проверката с газ анализатор показала завишени стойности на въглероден двуокис и имигрантите са свалени от камиона и са вкарани в ареста в Русе.
Установено е, че те са качени в каросерията от турски каналджии срещу 300 евро на човек, докато шофьорът е изчаквал на паркинг в Турция преди границата.
Въпреки че напиращите към богатите европейски държави афганистанци неизменно стигат до ареста, след който ги чака съд и връщане в родината им, приливът от Афганистан се обяснява с нарушена връзка между заловените и кандидатите да си пробват късмета. Мнозина чакат в Турция да се отвори възможност да потеглят тайно на север и няма как да узнаят неволите на тръгналите преди тях по същия път сънародници. Турските каналджии са наясно със ситуацията, не гледат да приберат парите на клетниците и ги лъжат, че работят само с проверени хора и работата е 100% сигурна. Така азиатците потеглят без да подозират, че скоро ще бъдат арестанти - въпросът е само дали ще ги хванат на южната ни граница или на Дунав мост.