„Хоум макс“ е новото име на магазини „Баумакс“

„Хоум макс“ (HomeMax) е новото име на магазини „Баумакс“. Веригата, която смени австрийския си собственик в края на миналата година, променя и концепцията си, позиционирайки се като място за цялостни решения и завършени продукти. Новият мениджмънт обещава да запази традиционно силните сектори „Градина“ и „Строителство“, но вече въвежда допълнителни услуги, които са различни от предлагането в другите строителни хипермаркети.
Веригата магазини „Баумакс България“ бе продадена от австрийския си собственик за 1 евро на фирма „Хедус“, в която мажоритарен собственик е Пейо Николов. Бизнесменът развива търговска дейност с магазините за подови настилки „Карпет макс“. Цената бе символична, защото купувачът пое и дълговете на веригата за 55.6 милиона лева и загубата на българските магазини от 37 милиона лева. Въпреки лошите финансови резултати, „Баумакс“ е лидер в продажбите в сегмента „Направи си сам“ у нас с оборот от 106 милиона лева през 2013 година. Според условията на сделката купувачът имаше право да оперира 1 година с марката „Баумакс“, но той пристъпва към ребрандирането много преди крайния срок. 
Според управителя на „Хоум макс“ Захари Занев световните тенденции се променят и в глобален мащаб вече всички вериги се опитват да следват модела, наложен от ИКЕА - предлагане на цялостно решение за дома, като същевременно клиентът запазва свободата си да комбинира сам различните продукти и материали. Наложените добри практики ще се запазят, но съобразени с българските потребности и особеностите на нашия пазар.
„Баумакс“ предлагаше над 40 000 артикула, много от които са от собствена марка. Цел на новия собственик е към тях да се добавят и най-добрите продукти от местните производители.
В магазините вече кипи усилена работа по подреждане и аранжиране на новата стока. „Хоум макс“ ще посрещне пролетта с 300 000 цветя и нова визия, която убедително подкрепя слогана „Един дом, много идеи“.