В операта готвят „Катерина Измайлова“ по партитури отпреди половин век

50 години след премиерата на операта „Катерина Измайлова“ на Дмитрий Шостакович русенци ще видят отново постановката на творбата, предизвикала гнева на Сталин през 30-те години на миналия век. Вчера режисьорката Вера Немирова приповдигна завесата пред журналисти и публика и разкри част от творческата лаборатория, подготвяща спектакъла. Работим по втората версия на произведението, обясни тя, като припомни, че след като операта на 26-годишния автор жъне невероятен успех в някогашния Съветски съюз, тогавашният съветски лидер Сталин решава да види на какво се дължи фурорът. „Бащата на народите“ е скандализиран от интермедия, в която по думите на Немирова младият композитор влага откровен сексуален подтекст, в резултат на което творбата изпада в немилост, а авторът пише втора версия, без скандалната интермедия. По тази втора версия са работили в Русенска опера през 1965 г., когато режисьор е бил бащата на Немирова - Евгени Немиров, а диригент - Ромео Райчев. Сега я поставяме така, както е било в Русе преди 50 години, но сексуалната енергия в творбата компенсираме на други места, така че нищо няма да ви липсва, обеща режисьорката. 
Диригентът и директор на операта Найден Тодоров разказа, че в момента екипът работи по 4 партитури, в които има ремарки на самия Шостакович, който две седмици е бил в Русе преди премиерата. Той припомни, че докато се е подготвял спектакълът, великият композитор е свирил и като солист в концерт за пиано под диригентството на Добрин Петков. А в момента в оркестъра свири цигуларят Александър Ганев, който през 1965-а е започвал кариерата си на музикант и е свирил и в първата премиера на „Катерина Измайлова“. 
Както сега, и преди половин век операта е имала проблем с парите за костюмите, разказа оперната прима Соня Немирова - съпруга на Евгени Немиров. Като сценични облекла за певците от хора в последното действие били използвани затворнически роби от току-що закрития лагер в Белене, каза тя и определи като знамение това, че едни дрехи, носени в тъга и мъка, по силата на обстоятелствата се превръщат в изкуство. 
Солистката на Русенска опера Мария Цветкова, която публиката ще види в ролята на Катерина в оперната драма, изпълни ария на своята героиня. Премиерата е на 25 март в салона на операта, където зрителите ще видят и уникални снимки от първото изпълнение преди 50 години.