Швейцария няма да дава помощи на чужденци, търсещи работа

Швейцарското правителство реши да не предоставя социални помощи на гражданите на ЕС, които пристигат в страната, за да търсят работа, съобщиха федералните власти.

"Федералният съвет...реши да въведе задължителни за Швейцария правила – гражданите на ЕС и АЕЛЕ (държавите членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), които пристигат в Швейцария, за да търсят работа, няма да имат право на социална помощ. Това ще се отнася и за техните близки", съобщи Федералната агенция по миграциите в комюнике.

"Гражданите на държава членка на ЕС/АЕЛЕ няма да получават и разрешение да се установяват след пет години пребиваване, ако са безработни от 12 месеца. Това правило се прилага дори, ако съществува споразумение за установяване с държавата по произход", допълни агенцията.

Швейцарските власти решили да вземат тези мерки поради "липсата на яснота в последно време относно предоставянето на социална помощ и право на пребиваване, особено на хората, влизащи в Швейцария с цел да търсят работа, или на тези, които се оказват без работа при пребиваването си в страната".

През 2012 г. над 250 000 души, от които близо една трета под 18 години, са получавали социално-икономическа помощ в Швейцария. Това е повишение с 6% на годишна основа, сочат данните от средата на декември на Федералната статистическа служба. Докато 2,2% от швейцарците прибягват до социални помощи, европейските граждани, които правят същото са 3,1%. Към края на ноември 2013 г. в Швейцария са живеели 1,88 милиона чужденци, от които 1,25 милиона души от 27-те държави членки на ЕС или АЕЛЕ.