Роми разкулачват за желязо изоставена общинска къща

Къща на „Жилфонд“ постепенно се разкулачва от роми. Сградата все още се намира на ул.“Плана планина“, но скоро може да изчезне. От месец насам от нея са останали само стените и отворите за врати и прозорци, което я прави опасна за съседите.
В понеделник следобед къщата е била нападната за пореден път от цигани, въоръжени с тесла и брадва, които започнали да къртят дървената дограма. Съседи са подали сигнал до Първо РПУ и в два часа полицейски наряд е заловил на място неосъждания Й.С., на 22 г., рецидивиста Г.Ю., на 21 г., и непълнолетно момче. Двамата младежи вече били съборили няколко прозореца, отрязали кабелите за ел.захранването и откъртили винкелните профили от сградата. Докато момчето ги струпвало на купчинки за изнасяне, униформените влезли в къщата и отвели крадливото трио в Първо РПУ.
„Тук живееха три ромски семейства от една фамилия. Те построиха предната част на къщата, а като си тръгнаха преди месец, свалиха ПВЦ-дограмата и металната врата на новата пристройка. Оттогава роми редовно къртят останалата дървена дограма в имота, желязото по сградата и дюшемето от стаите. Къщата стана много опасна за децата, които играят в нея и могат да се наранят на излезли от дървенията пирони или да попаднат в дупките от изваденото дюшеме“, разказаха вчера пред „Утро“ съседи.
Паралелно с набезите в тази сграда ромите атакуват и частна къща на отсрещната страна на улицата. От нея вече липсва не само дограмата, а и тухлите. На практика е останала само фасадната стена, която единствена показва, че някога там е имало дом. „Този имот е частен и за него грижа има собственикът му, но тази сграда е на общината, а тя нехае“, казаха още съседите и допълниха, че на всичко отгоре съседният свободен терен до къщата е превърнат в минисметище.
„Още през ноември съм пуснала докладна до кмета Пламен Стоилов да се вземат мерки, защото наемателите на този имот си тръгнаха, без да платят 4000 лева сметки за вода ток и наем“, каза Анелия Няголова, началник на бившия „Жилфонд“, което вече е отдел в новосформираното предприятие „Управление на общински имоти“.