Шофьор отърва 100 лева глоба заради сбъркан полицейски акт

Шофьор се спаси от 100 лева глоба, защото така и не разбрал в какво го обвиняват. Наказан бил за отказ да предостави лична карта за проверка на полицейски служител, а той се легитимирал с шофьорската си книжка, която също е редовен документ. Отделно му вменили вина, че пречи на репатрирането на неправилно паркираната си кола, само че тя все пак била вдигната с паяка и откарана на наказателния паркинг. За да си изясни за какво го глобяват, човекът стигна до съд. А Темида просто отмени акта като незаконосъобразен.
Цялата тази объркана история започва на 5 септември следобед пред блок „Афродита“. Репатриращ екип от полицай и двама общински служители засичат кола, паркирана на тротоара. И тръгват да я вдигат с паяка. Отнякъде обаче дотичал шофьорът, който взел да се разправя с екипа. Полицейският служител наредил да се дръпне, за да не пречи, и да си даде личната карта, но водачът отключил вратата, влязъл в колата и оттам, през прозореца си подал шофьорската книжка. Полицаят пък извикал още колеги от Първо РПУ, защото „бил само служител и не можел да снема самоличност, не му било вменено в задълженията“. Чак тогава шофьорът излязъл от колата, тя била натоварена на паяка и откарана. А шофьорът отнесъл акт - че не изпълнил полицейско разпореждане да се отмести, за да се репатрира автомобилът. И за отказ да представи документ за самоличност.
За съда нещата изглеждат така: човекът се е легитимирал с напълно редовен документ. А колата му е репатрирана - как точно е пречил на полицейските действия, не става ясно. И актът е отменен. Като между другото съдията подчертава, че от цялата тази какофония не става ясно и дали някой от екипа все пак е обяснил на човека, че докато все още колата му не е вдигната, може да плати само половината глоба и да си я освободи на място.