87.5% от македонците очакват подкрепа от България. Ще я имате, но проблемите между нас трябва да се решат, казва Вигенин

87.5 на сто от македонските граждани очакват подкрепа от България за евроинтеграцията на страната. Това сочат данните от социологическото проучване на Македонския център за международно сътрудничество и Института за демокрация.

В изследването са участвали 1000 души от цялата страна на Македония. Според 30 на сто от анкетираните най-голяма пречка за по-доброто сътрудничество между двете държави е историята, за 21 на сто нейното тълкуване. 12 на сто от македонците смятат, че политиците в двете държави са основните виновници. 87.5 на сто от гражданите смятат, че е "много важно да се подобрят отношенията между Скопие и София". Според тях, за да се постигне тази цел е необходимо по-голямо сътрудничество в областта на културата, спорта, развлеченията, както и подобряване на инфраструктурните проекти, включително и достъп до медиите в двете държави, съвместни учебници по история и честване на исторически събития.

"Гражданите смятат за македонски герои повечето фигури, които България смята за част от собствената си история като Кирил и Методий, Свети Климент, Гоце Делчев, Яне Сандански", се казва още в изследването, което бе оповестено днес.

За 84.5 на сто от запитаните подписването на Договор за добросъседство е от огромно значение. Повечето от тях това искат да стане много бързо. 

София подкрепя европейския път на Македония, но проблемите със съдените страни, по-конкретно Гърция и България, трябва да бъдат решени.

Това каза българският външен министър Кристиан Вигенин, който днес се срещна в Скопие с македонския си колега Никола Попоски и изнесе публична лекция в македонското министерство на външните работи.

"Добросъседството и сътрудничеството са едни от ключовите теми, по които се преценява доколко дадена държава е готова за членство в ЕС. Във ваш интерес е всички условия да бъдат изпълнени максимално бързо, тъй като ние искаме държавите от Западните Балкани да станат по-бързо част от ЕС, заяви Вигенин в своята лекция "ЕС и Западните Балкани - предизвикателствата през 2014 г.".

Той каза още, че разговорите по Договора за добросъседство и сътрудничество между Македония и България продължават и очаква в скоро време да има положителни и конкретни стъпки и резултати. "Надявам се много бързо да можем да покажем резултати и постепенно, без да се ангажираме с някакви срокове и ненужно бързане, да стигнем до подписването на договора. Паралелно с този процес, ако се решат и проблемите с Гърция, Република Македония може да започне много скоро преговори за членство с ЕС", изтъкна Вигенин.

Той посочи, че в последните месеци е постигнат напредък в преговорите по Договора за добросъседство и сътрудничество. "Мисля, че нашата политика паралелно с преговорите да опитаме да постигнем напредък в сътрудничеството и в други сфери, което да създаде по-добра атмосфера в нашите отношения, дава резултати. Смятам, че и медиите в двете държави трябва да опитват да показват и положителното в отношенията ни. Това ще помогне за по-добро разбиране и ще даде шанс да решим и по-тежките проблеми, които не са много, но са важни и не трябва да бъдат пренебрегвани. Скриването на тези проблеми не е вариант и трябва да опитаме, изграждайки доверие, да говорим и за тежките проблеми, без те да бъдат пречка за развитието на отношенията ни", заяви Вигенин.

Македонският външен министър Никола Попоски каза от своя страна, че съществува открит диалог по Договора за добросъседство и сътрудничество и допълни, че значителен напредък е и фактът, че има открита комуникация и се обсъждат и въпроси, по които двете държави са на различно мнение. "Нашите български колеги са запознати с чувствителните теми за Македония, а ние сме запознати с чувствителните теми в България. Мисля, че е важно да имаме открит диалог по всички въпроси и да постигнем договор, с който да се чувстват комфортно както хората в Македония, така и в България", каза още Попоски.