Трима души обвинени за документни престъпления по делото „Крис груп“

Трима души засега са привлечени като обвиняеми по делото „Крис груп“, съобщи след запитване от „Утро“ говорителят на Русенската районна прокуратура Радослав Батанов. Те са обвинени в документни престъпления, тъй като в ролята си на длъжностни лица са съставили документи с неверни обстоятелства или изявления. От прокуратурата отказаха каквато и да е конкретна информация за разследваните престъпления и дали става въпрос за документи, свързани с обществени поръчки.
„Крис груп“ ЕООД е дружеството, което от няколко години се набива на очи като една от фирмите, които често печелят обществени поръчки на територията на общината. И най-вече поръчки, които се реализират по проекти с европейско финансиране.  
Офис на фирмата бе обискиран от ДАНС в края на май 2014 година, след около едномесечно следене от страна на прокуратурата.
Кои са обаче тримата души, дали са мъже или жени и какви са поне инициалите им, от прокуратурата отказаха да съобщят. Ясно е, че и тримата засега са без взети мерки за неотклонение.
Разследването продължава. Предстои да бъдат привлечени като обвиняеми още лица, заяви Батанов.
Справка в Търговския регистър показа, че фирмата вече се води заличен търговец. За нейн правоприемник е посочена софийската „Ес джей строй“ АД със съвет на директорите Иван Павлов, който бе едноличен собственик на капитала на „Крис груп“, Севда Павлова и Веселин Кръстев. За дата на преобразуване на „Крис груп“ и заличаването му е отбелязана 20 октомври 2014 година.
Както „Утро“ писа, от офиса на фирмата по време на акцията на ДАНС бяха прибрани компютри и документи, след което тайните ченгета се прехвърлили в Общината, откъдето иззели документацията по проведените процедури за избор на изпълнител на обществените поръчки. По предварителни данни за последните пет години, откакто „Крис Груп“ ЕООД е регистрирано, дружеството печели почти всички обществени поръчки в Русе самостоятелно или в консорциум с по-малки фирми. По груби сметки те са общо за над 15 милиона лева. Фирмата е част от обединение „Русе инфра“ заедно с „Пътинженеринг“ и „Инжконсулт проект“, което работи по мащабния ремонт на бул.“Тутракан“ за около 9 милиона лева. „Крис груп“ е и една от фирмите в консорциум „Дунав“, които заедно с „ВТ инженеринг“ ООД и БСА ООД бяха определени за изпълнители на обществената поръчка „Изграждане на речно-информационен център „Булрис“.