Търговци предричат тежка година за българското зърно

Тежка година за българското зърно, прогнозират търговци. Причината е силната конкуренция в Черноморския регион и лошите климатични условия за тазгодишната реколта.
Ако продължи да няма сняг, това ще се отрази доста лошо на нашата реколта, както няма и вода достатъчно в язовирите, тези два фактора също са много важни и трябва да се отчитат, обясни Симеон Елазаров от Софийската стокова борса.
Между 20 и 30 процента е паднала цената на пшеницата и царевицата у нас за последната година. Най - драстично е поевтинял слънчогледът, чиято цена е паднала два пъти, според данните за търговията на Стоковата борса.
Очакванията на изпълнителния директор Васил Симов за 2014-та са за тежка борсова година и ниски цени на зърното, което не дава основание за ръст в цените на хранителните стоки.
Данните на Световния съвет по зърното и организацията по прехраната сочат, че производството на хранителни продукти през 2014-а ще продължи да бъде на високо равнище. При условие, че консумацията расте с по-малки темпове, отколкото расте производството, може да се предполага, че цените няма основание да растат нагоре.
Според Симов е твърде вероятно политическата нестабилност да се отрази негативно върху икономическата активност.