Адът замръзна в САЩ, под нулата във всички 50 щата

Невижданите студове счупиха куп температурни рекорди по ниски температури по цялата територия на САЩ завчера, като свалиха термометрите под нулата във всичките 50 щати, предадоха световните агенции.
Отрицателни температури бяха отчетени дори на Хаваите, където бяха регистрирани минус 7 градуса на върха на спящия вулкан Мауна Кеа.

Градчето Хел ( от англ. ад) в щата Мичиган буквално замръзна, като температурите там паднаха до минус 26 градуса. Студът принуди избягал затворник в Лексингтън, щата Кенсингтън, да се предаде отново на властите.

В Сентрал парк в Ню Йорк бе подобрен вековен рекорд по ниска температура за 7 януари, предаде Франс прес. Във вторник сутринта в парка бе регистрирана температура от минус 15,5 градуса. Предишният е минус 14,4 градуса от преди 118 години.

Властите на засегнатите от арктическия циклон щати наредиха да се затворят всички училища и част от държавните учреждения. В Индианаполис поради снеговалежа е наложена пълна забрана за автомобилно движение. Нарушителите ще се наказват с арест. Заради времето за 4 дни досега са отменени повече от 11 хиляди полета в САЩ.

В много щати използват нетрадиционни методи за посипване на пътищата и борба с поледиците. Според транспортните власти солта е ефективна при температура до минус 9 градуса. Ако към нея бъдат добавени други компоненти обаче, този показател може да се увеличи до минус 32 градуса. В щатите Ню Йорк и Пенсилвания за борба с поледиците към солта добавят сок от захарно цвекло, оставащ след производството на захарта. Другаде добавят сок от картофи или меласа. В щата Уисконсин пък поливат пътищата със суроватка, останала от производството на сирена.

Вчера вятърът в повечето щати отслабна, а температурите отбелязаха леко покачване.

Глобалното затопляне докарало ледени течения от север

Глобалното затопляне е съществена причина за необичайните студове в САЩ, твърдят специалисти. Полярният вихър се обяснява с влиянието на т.нар. арктическо усилване. Снегът и ледът се топят с безпрецедентна скорост около Арктика. В сравнение с леда водата отразява много по-малко слънчевата светлина. Този процес затопля северната полярна част на планетата по-бързо. Разликата в температурата между Арктика и средните ширини задейства въздушни течения, известни като джетстрийм, влияещи на времето в САЩ.