Една от сестрите на убития търговец на сребро поиска 100 000 лева кръвнина

Двете сестри на убития бизнесмен Явор Николов застанаха като частни обвинители по делото за смъртта на брат си, което вчера стартира в Окръжния съд. Обвинени в изключително мъчителното и зверско убийство са 36-годишният русенец Николай Ламбаджиев и 44-годишният таксиметров шофьор от София Пламен Миланов. Според прокуратурата, 35-годишният търговец на антики и сребро е удрян яростно поне 25 пъти с чук в лицето и главата, след което е завързан със свински опашки, а малко по-късно трупът му е бил изгорен. В резултат на това двата крака на Ламбаджиев били обгорели.
Обвинението твърди, че двамата са примамили бизнесмена със солидно количество бижута, за които нямали документи. Николов изявил желание да ги купи, а огледът на скъпоценностите бил планиран да стане на 25 юни 2012 година на Текето. Всъщност бижута не е имало, а користната цел на Ламбаджиев и Миланов била да убият търговеца и да му отмъкнат парите. След първия тежък удар, който Николов поел и разбрал накъде отиват нещата, той предложил на нападателите си 20 000 лева и дал ключовете на маздата си. Това обаче не променило намеренията им. Няколко дена след жестокото убийство Ламбаджиев се добрал до златни накити и скъпоценности на жертвата, но не споделил плячката със своя съучастник. Това предизвикало яростта на Миланов, който усилено търсил Ламбаджиев и дори му пращал смс-и с текст „Алчността погубва. Новините ще бъдат интересни“ и „Последен шанс ти давам, иначе гориш“. Въпреки това Ламбаджиев отпрашил за Англия и унищожил телефона си.
Една от сестрите на убития, 46-годишната Дария Иванова, заведе и граждански иск срещу Миланов и Ламбаджиев за сумата от 100 000 лева. Обезщетението, за което почернената жена претендира, е заради причинения шок от смъртта на брат й, за когото се е грижила като свое дете. Другата му сестра Светослава Николова застана само като частен обвинител и не претендира за изплащане на обезщетение, тъй като не е била в близки отношения с брат си.
Шест часа продължиха разпитите на свидетелите по делото. Бяха чути показанията на няколко служители в магазините на Явор Николов, както и работници, които убитият е наемал за строителни дейности в своите имоти. Един от тях дори заяви, че Николов и Ламбаджиев са били съученици, което попада само в кръга на предположенията. Факт е обаче, че убитият и обвиненият за смъртта му са се познавали от години. Бизнесменът е давал пари на Ламбаджиев, които той заработвал по обектите на Николов. Ламбаджиев често бил наричан от него с прякора Хакера, тъй като бил в час с компютрите. Вчера стана ясно, че убитият е носил разпознаваем пръстен, уникална изработка с череп, кости и фашистки символи, който бил намерен на местопрестъплението.
Оказа се, че никой от близките и колегите на Николов не е предполагал, че изключеният му в продължение на дни телефон е повод за злощастен инцидент. Търговецът често изчезвал за няколко дни и прекъсвал контакти с обкръжението си. Сигнал за неговото изчезване подал продавач в магазина му. Дори близката сестра на бизнесмена Дария Иванова, която работела като медицинска сестра в Либия, не се усъмнила в най-страшното, тъй като на няколко пъти брат й е бил вкарван в турския арест. Бизнесменът често пътувал до Турция, откъдето купувал благородни метали и бижута.
В съдебната зала вчера присъстваха майката на Ламбаджиев Светла, баща му Радомир и сестра му Надежда, които бяха заличени от списъка със свидетели заради родствените връзки с подсъдимия.
Пламен Миланов бе задържан на 14 юли. Той има зад гърба си условна присъда. Николай Ламбаджиев, който е с чисто съдебно минало, е в ареста четири дена след това. Вчера Миланов заяви, че ще даде показания след като това направи съучастника му. Ламбаджиев, който активно се включи в разпита на свидетелите редом с адвоката си, бе категоричен, че иска да бъде разпитан последен. Известно е, че двамата подсъдими са в сериозни пререкания.
Вчера съдът отложи делото за 5 февруари, когато трябва да се чуят показанията на още шестима свидетели, повечето от тях от София, както и експертизата на трупа и комплексната психиатрична експертиза. Може би тогава своите версии за инцидента ще дадат и двамата подсъдими.