Родилното си пожела ин витро център на Бабинден

Имаме прекрасен комплекс, който жените на Русе заслужаваха. Сега е време да подновим техниката и да направим ин витро център, с който да затворим цикъла на гинекология, бременност и раждане. Това каза д-р Георги Хубчев, началник на АГ-комплекса по време на вчерашния празник на родилната помощ. По традиция бяха измити с благодарност ръцете на гинеколозите д-р Хубчев, началника на Родилно отделение д-р Ани Матеева и на д-р Стела Минчева, шеф на Патологична бременност. И тримата медици си пожелаха от болничната сграда да излизат щастливи майки със здрави бебета.
При нас няма недостиг на гинеколози, но имаме нужда от анестезиолози. Това е национален проблем, допълни още д-р Хубчев. Той поясни, че на мястото на напусналите му колеги са постъпили д-р Надежда Иванова, д-р Ивалина Граматикова, д-р Жанина Даскалова и д-р Искра Пенева.
На фона на намаляващата раждаемост в цялата страна, в Русе бе отчетен ръст на ражданията със 190. За поредна година лекарите се похвалиха, че нямат нито една починала майка и това е традиция от 1998 г. насам. С такова нещо не могат да се гордеят дори водещи клиники в страната, каза шефът на гинеколозите д-р Хубчев. Той поиска нова техника за лапароскопските операции и 4D ехограф за ранно откриване на малформациите на плода.
Нашата гордост са микропедиатрите, които спасяват бебета от 600 грама, похвали колегите си д-р Хубчев и благодари на всички.
Вчера на празника в АГ-комплекса дойдоха народният представител Пламен Нунев, кметът Пламен Стоилов, заместниците му Даниела Шилкова и Иван Григоров, както и изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Нели Петрова. Всички изразиха благодарността си към медиците и им пожелаха здраве, а кметът на глас изрази надеждата си Русе да се зарадва с демографски ръст.
На всеки 10 години губим по 15 000 русенци и това е абсолютна трагедия, каза Стоилов.
От своя страна шефът на болницата д-р Петрова обеща, че ще направи всичко по силите си за въвеждането на ин витро процедури в МБАЛ. От депутата Пламен Нунев присъстващите чуха още една добра новина - в средата на февруари, когато се очаква в Русе да пристигне финансовият министър Симеон Дянков, ще се направи организация за отделяне на АГ-комплекса с държавни средства.