Контрабандата на цигари стихна след рекордни митнически удари

103 764 кутии цигари без бандерол, които се равняват на 207 528 мастърбокса, са задържани на територията на митницата за 2014 година. Количеството е рекордно за последните три години. Хванати са и 917.6 килограма контрабанден тютюн за пушене, от които могат да свият 1 млн. цигари. Това също е най-голямото количество, заловено за една година от 2011-а насам.
90% от задържаните цигари са разкрити от мобилните групи в региона и са резултат от оперативната работа на служители от Митница Русе съвместно с МВР и ДАНС. Това съобщиха от митницата след запитване от „Утро“ по повод днешния професионален празник на ведомството.
През последните четири месеца отдел „Митническо разузнаване и разследване“ разкри две големи депа за доставка и разпределение на нелегални цигари в града. Единият склад с 34 мастърбокса „Дива“ и „Тюркоаз“ за разпространение на едро бе в подземен гараж в района на Старата поща. В другия, който бе разкрит в квартал „Тракцията“, имаше 25 бака цигари без бандерол.
Най-големият удар на русенските митничари срещу  разпространението на нелегални цигари беше направен още през февруари миналата година, когато гръцки автобус с 50 000 кутии цигари бе задържан при опит да разтовари нелегалната стока в цех за дограма в квартал „Трите гълъба“. Автобусът беше отведен до митническото хале на Дунав мост и подложен на щателна митническа проверка, която разкри, че стоката се пренася в специално изградени тайници.
След серията успешни удари на митничари и полицаи контрабандата на цигари не секна - това не е постигнато в нито една страна, но видимо стихна.
Цигарите без бандерол, които се разпространяват в Русе и региона, идват основно от Гърция и от тайни български цехове. По-малък е делът на доставките от Турция. Една от марките е толкова популярна, че идва и от Гърция, и от български пиратски производители. Това е масово купуваната „Карелия Слимс“.
Схемата в разпространението е сходна с тази при наркотиците. Хората, които дърпат конците и уреждат големите сделки, обикновено изобщо не се докосват до контрабандната стока и не говорят по телефон директно за сделките. Те се уреждат изключително на четири очи, а работата по доставка, съхранение и дистрибуция на дребно се извършва от разпространители.
На черния пазар в Русе кутия нелегални цигари върви за около 2.50 лева. От нелегалните производители обаче тя излиза на 1.20. Дистрибуторите я продават за 2 лева на едро, а уличните търговци печелят едва по 50 стотинки на кутия. Обикновено за тази цел се избират бедни хора, които няма какво да губят и когато бъдат заловени, не плащат наложените им актове, а продължават незаконната си търговия, за да има с какво да се издържат. Затова усилията на митническите инспектори са насочени все повече към достигането до по-високите нива във веригата и залавянето на количества на едро.
Като цяло България губи най-много приходи заради контрабанда на цигари от всички страни в Европейския съюз, сочи проучване на авторитетната международна организация „Индъстри Уоч“, разпространено в четвъртък. За разлика от другите градове по границата ни обаче Русе се нарежда на задните места по употреба на нелегални цигари, за което голяма заслуга имат и  служителите в митницата.