Пушач на балкона разкрил кражба на бракувана шкода

Желанието да изкарат някой лев като предадат стара шкода на вторични суровини докара до съд двама мъже. Проблемът бил, че колата не била тяхна, а на друг човек, който нямал подобни планове за нея.
Случаят е от юни 2013 година, когато единият мъж отишъл в автосервиза на своя приятел и оставил да му ремонтира автомобила. Автомонтьорът знаел за историята на жълтата шкода, която била заключена в съседен до сервиза му гараж, макар от години да била бракувана. И тъй като много рядко някой ходел до гаража, а старата бричка можело да се продаде за 200-300 лева, решил да я открадне. Сетил се за свой познат, който имал платформа и изкупувал коли за скрап. Помолил приятеля си да го закара при него, а на търговеца спестил истината около колата, като му разказал, че бил си взел гараж и искал да се отърве от шкодата в него. Търговецът му обещал 200 лева и тръгнали да вършат работа. Срещнали трудности с отварянето на вратата, но се справили с нея с общи усилия. Натоварили шкодата на платформа, но не подозирали, че в това време пушещ на терасата съсед ги наблюдава внимателно. Човекът разпознал колата и позвънил на собственичката й. Жената по най-бързия начин отишла на място, но от шкодата вече нямало и следа.
33-годишният автомонтьор направи самопризнания за стореното от него и още през април 2014 година се споразумя с прокуратурата за наказанието си. Той вече търпи 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Приятелят му обаче докрай оспори вината си. На първа инстанция съдът го оправда като посочи, че не е участвал в кражбата, а само е стоял отстрани. Самият търговец на вторични суровини обяснил, че има уговорка с автомонтьора за издаване на шкодата за скрап, но не и с другия човек. На втора инстанция обаче Окръжният съд не сподели това мнение. Напротив - призна съучастника за виновен и го наказа с половин година условно и три години изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.