Заключен апартамент навъртял служебно вода за над 1000 лева

Начислена на око бомбастична сметка за вода бе отменена от съда, след като стана ясно, че парите не идват от изразходвани кубици, а от тъй нареченото служебно отчитане.
Потърпевшата русенка живее и работи в Гърция от години. В апартамента й в квартал „Дружба“ не живее никой, само синът й минавал от дъжд на вятър, за да види дали всичко е наред и си тръгвал. Въпреки това в един момент се оказало, че собственичката дължи 1076 лева на ВиК за вода, която не е ползвала. Стряскащата сума била начислена служебно от инкасаторите, защото при засичането на водомерите никой не отварял. Освен това не бил спазен срокът за периодичната проверка на измервателните уреди.
В съда обаче се изясни, че на жилището са начислявани служебно показания като за 4 обитатели, без да е ясно защо. Няма обяснение и защо тези служебни кубици всеки месец са били различни - веднъж 24 кубика, после 30, накрая 33.
Общите условия на ВиК позволяват служебното начисляване по 6 кубика вода на човек в топлофицирано и по 5 кубика в нетоплофицирано жилище на месец. Според съда обаче служителите на ведомството не са спазили дори собствените си нормативни документи и правила за работа. Не са били съставяни задължителните констативни протоколи, в които да се удостоверява, че няма кой да отвори апартамента. Освен това от ВиК по никакъв начин не успели да изяснят кой, кога и как е написал на карнета, че в този дом живеят 4 души. Няма обяснение и защо всеки месец са записвани различен брой кубици.
Освен че отмени сметката, съдът задължи водната фирма да плати и направените по делото разноски.
Ще обжалваме това решение, а ако се окаже, че нашите служители не са си свършили работата, ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност, заяви шефът на ВиК Сава Савов.