Андриан Райков поздрави жителите на Басарбово по случай Бабинден

Днес заместник областният управител на Русе Андриан Райков се включи в празненствата на Басарбово посветени на Бабинден. Той поздрави жителите на русенското село по случай Деня на родилната помощ, който е и един от най-големите празници на селото. Официален гост в Басарбово бе и заместник- кметът в община Русе Димитър Наков.
Празненството се състоя пред читалището „Св Димитър Басарбовски” в центъра на селото и започна с кръшни хора. Жителите пресъздадоха традиционния обичай на Бабинден, в който главно действащо лице бе акушерката Милена Йорданова. Млада майка, поля ръцете и на кладенеца и и благодари за грижите, след което млади и стари отново се хванаха на хорото.
Райков приветства жителите и гостите на Басарбово и изрази своята надежда, че в България за в бъдеще ще се раждат повече деца. „Нека днес да благодарим на нашите баби за тяхната всеотдайност и грижи”, каза още в поздравлението си заместник областният управител. Той дари акушерката Милена Йорданова с традиционните за Бабинден кърпа и цветя. Поздравления, букети и подаръци за празника Йорданова получи и от заместник-кмета Наков, кмета на Басарбово Николай Колев, от млад баща и баба от селото.
Кулминацията на басарбовските тържества посветени на Бабинден ще бъде на 21.01.13 г. /понеделник/, навръх самия празник, когато в салона на читалището ще се състои театралната постановка „Женско царство”, с режисьор Ралица Константинова. В нея актьорските си умения ще покаже и самият кмет на селото Николай Колев.