За осми път Русе става детски извор на любовта към фолклора

От вчера вече са обявени условията за националния фолклорен конкурс, който за осми път ще бъде организиран от Общинския детски център за култура и изкуство и Община Русе. Празникът събира деца и младежи от цялата страна, за които уникалното народно богатство от песни и свирни е не просто пъстро наследство от далечното минало, а ценна радост и потребност. Тази година той ще се проведе на 6 и 7 март в Доходното здание. Очакваме, че участниците няма да бъдат по-малко от миналогодишното издание, каза директорът на детския център Юлия Енчева. И припомни, че миналата пролет Доходното здание се оказа тясно да побере всички желаещи да се включат в конкурса. Когато видяхме колко са заявките, първо помолихме да ни предоставят още една зала - зала „Европа“, за да можем да разпределим явяването на състезателите, каза Енчева. След това обаче се оказало, че и с допълнителното пространство на „Европа“ мястото пак не стига. Тогава отправили още една молба - и част от момичетата и момчетата, пристигнали от страната, заели и малката камерна зала „Константин Димчев“ на драматичния театър...
Според регламента състезанието за надпяване и надсвирване се провежда в четири раздела: за индивидуални изпълнители на народно пеене, за индивидуални инструменталисти, за камерни вокални и инструментални групи и за хорови състави и оркестри. При това участниците ще бъдат разделени и според това как и къде изучават фолклорното изкуство - в отделни категории ще се състезават тези, които сами усвояват прелестите на неравноделните народни ритми, учениците в паралелки с разширено изучаване на фолклор и момичетата и момчетата, които са ученици в професионални музикални училища. Камерните вокални групи предвиждат участието на дуети, триа, квартети, квинтети и секстети, а камерните инструменталисти могат да се обединят в групи до 7 изпълнители. За музикантите има изрично вето върху класическите и съвременни инструменти, като се прави изключение единствено за виолончело и контрабас.
Професионално жури ще оценява как се справят младите хора с трудностите и тънкостите на фолклорните изпълнения. Отново за председател на оценяващата комисия е поканен един несъмнен авторитет - професор Милчо Василев, който е и ректор на Академията за музикално и театрално изкуство в Пловдив. Останалите членове на журито са народните певци Николай Славеев и Росица Пейчева и преподавателката по народно пеене в Националното училище за фолклорно изкуство в град Котел Сашка Ченкова.
Заявките за участие се подават до 13 февруари, напомнят от ОбДЦКИ, като уточняват, че кандидатите могат да изпратят заявленията си на адреса на детския център: 7005 Русе, жк „Здравец“, ул.“Околчица“ 9 или на електронната поща на центъра: obdcki@abv.bg.