Скоро ще говорим по телефона с холограми на любимите хора

Когато принцеса Лея се появи пред Люк Скайуокър като холограма в епизод от "Междузвездни войни" от 1977 г., това беше научна фантастика.

Но близо четири десетилетия по-късно холограмното телефонно обаждане е на път да се превърне в реалност. То ще позволява на обаждащия се да вижда на живо 3D изображение на човека от другата страна на линията. Технологията е създадена от полската компания Лея дисплей системс, кръстена на героинята от "Междузвездни войни".

Тя цели работещ модел на телефона да стане факт догодина, след като успешно създала интерактивни 3D холограмни машини. За да направи 3D телефонно обаждане, човек ще трябва да седне пред специално адаптирана камера с два обектива и микрофон. Двата образа, пресъздадени от обективите ще бъдат комбинирани, за да се създаде 3D версия, която ще достига по интернет до човека, който се обажда.

Холограмна машина ще получава образа и ще го излъчва, използвайки лазерен прожектор, върху "екран" от водна пара, който придава на картината третото й измерение. Холограмната снимка ще говори, ще се движи и ще слуша в реално време. Компанията смята, че изобретението й ще бъде на пазара до пет години.

"Нашите холограми ще поставят видеообажданията по телефона на следващо ниво", заяви генералният директор на компанията Марчин Панек. "Ще стане така, че любимите ви хора, приятели и роднини ще стоят точно срещу вас, докато говорите с тях от другата част на света. За момента нашите холограми се създават от машини, които са високи близо 2 м, но работим върху по-малки версии, които да могат да се поставят върху маса във всекидневната. Невероятно е, преди десет години хората биха били удивени от идеята за таблетите, а сега те са навсякъде. Същото ще е и с холограмите. Те все още са в ранен етап на развитие, но се надяваме, че ще продаваме холограмни телефони до пет години", допълни Панек.