Етичната комисия на ВСС не откри нарушения на Веселина Тенева

Етичната комисия към ВСС реши, че няма данни за нарушение на съдия Веселина Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" прецени, че се отнася за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Съдия Тенева всяка година е подавала изискуемите декларации пред Сметната палата, уточниха от ВСС. Решението бе взето, след като комисията изслуша съдия Веселина Тенева и се запозна с представени от нея писмени доказателства (документи) за сделки с 4 недвижими имота.

БГНЕС припомня, че съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева е единственият кандидат към момента за поста главен инспектор на Инспектората към ВСС.

Кандидатурата на Тенева бе предложена от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова и председателя на правната комисия Четин Казак. Именно Тенева председателстваше съдебния състав, който отмени уволнението на Мирослава Тодорова и поиска ВСС да й наложи друго съизмеримо с провинението й наказание. Тя председателства и състава, оправдал Ахмед Доган по делото за хонорара му за хидровъзела Цанков камък.