Българска фирма учи нашенци в Лондон как да точат социални помощи

На източноевропейските емигранти се предлага експертна помощ за доене на системата за социални помощи във Великобритания от фирма, собственост на български бизнесмен, съобщава „Дейли мейл“. Британският вестник е направил собствено разследване с репортер под прикритие, в което се разкрива как нашенци дават съвети срещу пари относно социалната система на Острова.
Репортер на неделното издание на вестника, представяща се за новопристигнала българка, е била заснета да получава експертен съвет в агенция в Северен Лондон. Вестникът използва 25-годишната българска студентка Мария. Тя казала на служителите в „Premium Advice 4 U“ ООД, че е в страната от два месеца и работи като чистачка, получаваща заплащане в брой без да плаща данъци, но сега иска да знае какви социални помощи може да ползва.

Двете служителки Галя и Нина говорили с нея 40 минути и повечето съвети, които й дали, били в рамките на закона, но също така й казали, че можели да издадат фалшиви документи, че е чистела техните домове, за да може да кандидатства за социални помощи.

Таксата за едночасова консултация на фирмата е 20 паунда. Като собственик е посочен 37-годишният Христо Трифонов. „Дейли мейл“ посочва, че не може да се твърди, че има нещо нередно сред предлаганите услуги, които включват регистриране, попълване на документи за данъчен отчет и кандидатстване за социално осигуряване, но явно фирми като тази умело използват контролът при предоставянето на социални помощи, което всъщност е проблем на британските власти.