Три джипита в областта с над 6000 пациенти

3387 здравноосигурени лица в областта са се възползвали от възможността през декември да сменят личния си лекар, съобщи вчера шефът на Районната здравна каса Калоян Копчев. Това изобщо не е висока бройка, като се има предвид, че близо 200 000 са хората с такова право, допълни той. Най-честата причина за избор на нов личен лекар била смяната на населеното място, а втора по честота се оказва личното отношение към доктора. От списъците е видно, че хората, които и сега са си сменили лекарите, са го правили поне два пъти вече, но вероятно така и не успяват да намерят медик, който да отговори на високите им очаквания.
От данните на Касата става ясно, че докторите Андрей Бояджиев във Ветово и Турал Агуш в Сливо поле имат най-много пациенти в листите си - съответно 6397 и 6395, но делят грижата за тях с наети в практиката си колеги.  Над 6000 пациенти в листата си има и джипи в Русе. По неофициална информация на „Утро“ това е д-р Росица Гецова с 6227 души. Пак в Русе е личният лекар с най-малко пациенти - 472.
Според Копчев в началото на здравната реформа преди 11 години в областта е имало 144 лекарски практики, а сега заетите са 116. Това обаче също не създавало проблеми, тъй като няма необхванати населени места. Такъв добър пример е д-р Ивайло Иванов, който лекува хората в четири села - Червена вода, Юделник, Ново село и Хотанца, но срещу него няма нито една подадена жалба, потвърди шефът на Касата.
Здравно неосигурените в областта са 43 068 души, което означава, че всеки пети е без здравни осигуровки.