Община Бяла тегли от фонд „Флаг“ 1,2 милиона лева за водния проект

Община Бяла ще тегли заем от 1,2 млн. лева от фонд „Флаг“, необходими за реализацията на водния проект. Това решение предстои да гласуват на сесията в понеделник общинските съветници в Бяла. Кметът на Бяла Кольо Келерджиев обясни, че заемът е за необходимите 3% съфинансиране на мащабния проект, който е на стойност над 41 млн. лв. и се финансира по оперативна програма „Околна среда“. Средствата трябва да бъдат осигурени до края на следващата година, а срокът за погасяване на дълга ще е 10 години.
Както „Утро“ писа, след перипетиите, през които премина проектът за водния цикъл на община Бяла, в края на септември най-после бе направена първата копка. По проекта ще бъде подменена водоснабдителната и канализационната мрежа на града и ще бъде изградена пречиствателна станция.
Община Бяла ще поеме и още един дългосрочен дълг от фонд „Флаг“, който е с цел разсрочване на вече поет заем по проект за платформа за достъп на граждани в неравностойно положение в четирите читалища в Бяла.
На идната сесия съветниците предстои да приемат и предложението на кмета Келерджиев за монтиране на  инсталации за отопление и охлаждане с възобновяеми енергийни източници в болницата в Бяла, след като Общината кандидатства по проект за безвъзмездна финансова помощ за повишаване на енергийната ефективност.