Търговци очакват сребърните бижута да са моден хит за коледен подарък

Сребърни бижута от родни дизайнери ще определят модата за коледни подаръци, показват заявките на търговци за маркиране на ювелирни изделия с държавен знак в офиса на НАП в Русе. В лабораторията за проверка на артикули от благородни метали тази година са обработени над 3800 сребърни изделия и над 1100 златни. През пролетта и лятото преобладават вносните партиди от традиционни доставчици от Турция и Италия, които се реализират предимно по черноморските курорти. През есента и в навечерието на новогодишните празници тази година бижутерите зареждат щандовете с ръчни изработки на местни моделиери, разчитайки на съчетанието от уникалност и по-приемлива цена за затруднените финансово клиенти, които търсят отличаващ се подарък за любимите си хора.
За да не бъдат клиентите ощетени от некоректни търговци, дизайнът и цената трябва да са в съответствие със законовите нормативи за чистота на металите и затова трябва да се проверява още при покупката. Печатът, който се поставя върху златните изделия,  изобразява стилизирана роза, а върху сребърните - житен клас, и съответната проба.
Лабораторията в офиса на НАП в Русе е сред 7-те в страната, в които се проверяват и маркират с държавен знак златни и сребърни изделия за продажба от търговци, от вносители или от производители с материали на клиента - т.нар. занаятчии. Златото и среброто се проверяват с еталони на камък. Издава се свидетелство за броя, грамажа и установения титър на проверените и маркирани изделия. За да получат държавния знак в лабораторията на НАП, търговците и занаятчиите-златари трябва да представят заедно с изделията от благородни метали и Удостоверение за регистрация в Министерството на финансите, писмени данни за вида, броя, грамажа, пробата /титъра/ на изделията и процентното съдържание на добавки в сплавта. Вносителите представят и митническа декларация. Изисква се и документ за внесени държавни такси, които за проверка и маркиране на златни изделия са 50 стотинки за 1 бройка, за сребърните - 30 стотинки за 1 бройка, а за златни изделия за зъболекарски цели - 20 стотинки за 1 бройка.
Според Валутния закон и нормативните актове по неговото прилагане, не могат да се продават непроверени и немаркирани златни и сребърни изделия, произведени в страната или внесени от чужбина, както и да се предават на клиентите немаркирани изделия, изработени с техен материал. В търговските обекти или ателиета могат да се държат само проверени и маркирани изделия. Лице, което извърши нарушение на закона, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, а ако нарушителят е юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 6000 лева. При повторно нарушение се налага глоба и имуществена санкция в двоен размер на първоначално наложената. Русенските приходни инспектори редовно проверяват дали в обектите за търговия на клиентите се предлагат качествени и маркирани според закона бижута.