Спешна помощ: Спасяваме над 200 живота годишно

Около 21 000 нуждаещи се от спешна медицинска грижа пациенти обслужва годишно Центърът за спешна помощ. Разделено на 365 дни това прави над 57 сигнала дневно. 80% от тях действително са за хора, които се нуждаят от бързата намеса на медиците и благодарение на добрата работа на екипа, който успява да отсее спешните от неспешните случаи, на година спасяваме живота на 200-250 души. Това каза по случай 20 години от създаването на Спешна помощ в Русе директорът д-р Пенка Бахчеванова и допълни, че в момента ЦСМП-Русе е най-добрият в страната по отношение на организацията на работа, дисциплината и хъса, с който персоналът работи.
Празникът бе отбелязан в централата на центъра, където отец Иван от църквата „Свето Вознесение“ отслужи молебен за здраве и повече спасени хора.
Проблемите в ЦСМП са хронични и добре известни - ниските заплати и липсата на лекари. Щатът на центъра и четирите му филиала в областта е 192 души, но лекарите са едва 11 вместо 26. Така сформирането на реанимационните екипи става единствено с помощта на лекари, които са работили в ЦСМП, но са напуснали за по-голяма заплата в болниците в Бяла и Русе и сега работят в центъра на втори трудов договор. Фелдшерите са 80 при щат 90, а шофьорите са 50.
По документи ЦСМП-Русе е създаден през октомври 1994 година. Изключително голяма е помощта на германците от организацията ASB, които изграждат материално-техническата база. Още през ноември същата година в центъра е прехвърлен тел.150. Първоначално започват работа четири екипа, а през януари 1995-а вече са разкрити четирите филиала в Бяла, Сливо поле, Две могили и Ветово и екипите стават 11. 15 години по-късно линейките са подменени напълно и в момента те са 20, 12 от които на денонощен режим на работа, а останалите, които са по-стари, са резервни, уточни д-р Бахчеванова и допълни, че автомобилите на службата вече се нуждаят от смяна.