Шофьор плаща за блъснат при обратен завой велосипедист

Общо 2500 лева обезщетение ще трябва да плати шофьор на фиат за това, че направил обратен завой на забранено за такава маневра място и блъснал велосипедист.
Инцидентът е станал още през лятото на 2011 година. Колоездачът карал по ул.“Борисова“ по посока центъра, но заради паркиралите вдясно коли, се движел в лявата пътна лента. Внезапно и без да подаде мигач, шофьорът на фиата тръгнал да прави обратен завой, при което влязъл в лентата на велосипедиста и двамата се оказали съвсем близо един до друг. Водачът рязко намалил скоростта, при което колоездачът се блъснал в задната част на автомобила и паднал на пътя. Пострадалият бил с охлузвания, хематоми и тежки наранявания на гърба, заради което не можел да лежи в никаква поза в продължение на две седмици. Затова се наложило да спи седнал. Оказало се, че има и счупено ребро.
Заради причинените физически и психически травми, а и заради потрошеното колело, велосипедистът поиска 4000 лева обезщетение. На първа инстанция Русенският районен съд сметна, че водачът не е виновен за произшествието и отхвърли исковете. Окръжните магистрати обаче отсъдиха в полза на колоездача и му присъдиха 2500 лева обезщетение. Решението е окончателно.