Майстор Иван Чешмеджиев върви към титлата „Пазител на традициите“

Русенският дърворезбар Иван Чешмеджиев от Дунавската задруга на майсторите върви към престижното звание „Пазител на традициите“. То ще бъде връчено за пети път от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите /АРИЗ/. По повод петата годишнина от провеждането на националната инициатива, която покровителства народните традиции и умения, тази година екипът на АРИЗ номинира всички участници, които са били номинирани от 2010 година досега, но не са печелили титлата.
През 2011 г. майстор Иван Чешмеджиев беше включен в списъка на предложенията, но не му достигнаха гласове за крайното класиране на победителите. Тази година той се състезава с още 11 майстори в своята категория. В момента дърворезбарят, чиито птици, цветя и приказни мотиви, украсяващи мебели, тавани и пана, са известни на мнозина, е събрал най-много гласове във вота - 212. Едва 144 има вторият засега в подредбата, Минчо Минчев от смолянското село Могилица.
Гласуването продължава до 2 ноември, а тези, които искат да подкрепят русенския майстор, могат да го направят на www.pazitelnatradiciite.com. Журито ще обяви кои ще бъдат отличени със званието „Пазител на традициите“ на 14 ноември в аула „Максима“ на Университета по архитектура и строителство в София.