Радиоактивен румънски камион два пъти минал по Дунав мост

Портални монитори за засичане на радиация ще бъдат инсталирани от двете страни на Дунав мост през ноември. Поставянето на уредите се наложило, след като от Румъния в страната през Русе е влязъл камион с графитни панели, които излъчвали радиация.
Товарът е минал през цялата страна и е бил засечен в Гюешево, тъй като портални монитори има само на външните граници на Европейския съюз. След като случаят се разчул, Държавният департамент по енергетика в САЩ изразил готовност да набави такива уреди за двата края на Дунав мост, за да се контролира вносът на радиоактивни материали в България. 
Тъй като трафикът през пункта е много голям, има опасност от радиоактивно замърсяване, ако стоката не се засече на влизане в страната.
Радиоактивните графитени панели били произведени в Галац за Албания. На граничния пункт в Гюешево обаче порталният монитор показал, че товарът е със завишени стойности на радиация. След разговор с Румъния нашата Агенция за ядрено регулиране е разпоредила панелите да се върнат обратно в Румъния и в четвъртък товарът е минал през Дунав мост с друг камион, конвоиран от патрулиращи автомобили.