Над 440 000 обаждания са получени на Националната телефонна линия за деца

Над 440 хиляди обаждания са получени на Националната телефонна линия за деца на Държавната агенция за закрила на детето за 5-те години от старта й на 14 октомври 2009 г. Днес денонощният телефон 116 111 празнува своя 5-ти рожден ден, съобщиха от агенцията.

Над 88 000 са предоставените консултации по различни проблеми на младите хора, близо 77 000 от тях са с деца, а останалите – с родители и други пълнолетни. Десетки момчета и момичета бяха спасени от насилие и неподходящи условия за живот /в обори, бараки и др./, благодарение на навременно подадени сигнали на телефон 116 111. Статистиката показва, че с линията се свързват предимно тийнейджъри. Те споделят типични за тяхната възраст и развитие проблеми: любовни връзки, взаимоотношения с връстници, семейни и училищни проблеми, различни свои страхове и източници на тревожност.

При всеки разговор консултантите на телефон 116 111 преценяват какъв е рискът за обаждащото се дете и веднага подават информацията към органите за закрила на детето (отделите "Закрила на детето", Полиция). За изминалите пет години са предадени над 1600 сигнала, предимно за физическо и психическо насилие, както и за неглижиране. Данните показват, че немалка част от тежките случаи, които изискват намеса на органите по закрила, са от малки градове или села.

Родители и други пълнолетни граждани, търсещи помощ във връзка с проблеми на децата, също често се свързват с линията. Те се обаждат, за да търсят информация, насочване, а в много случаи – за да съобщят риск или за нарушаване на правата на детето. Това е трайна тенденция, която сочи все по-високо гражданско съзнание стремеж да се прекратят действията, нарушаващи правата на децата или накърняващи тяхното достойнство. Подобна ангажираност е много важна в случаи, в които самите деца няма как сами да потърсят помощ, защото са твърде малки или пък са в ситуация, в която не осъзнават, че са жертви на злоупотреба – например, когато са използвани за просия.

Националната телефонна линия за деца на Държавната агенция за закрила на детето предоставя консултиране, информиране и помощ по всякакви въпроси и проблеми, свързани с деца. На телефон 116 111 момчетата и момичетата могат безплатно и анонимно да разговарят за своите проблеми със специалисти - детски и клинични психолози, социални педагози, социални работници. Те имат възможност да споделят какво ги вълнува, да получат емоционална подкрепа и да обсъдят възможни решения за своите проблеми. На родителите линията предоставя възможност да обсъждат различни развитийни проблеми на своите деца, конфликти, мъчителни обрати в живота на семейството като раздяла или развод.