Дупница не иска Бат Сали за депутат от областта

Дупница въстана срещу решението на ЦИК, наложило самоковския ромски главатар Александър Методиев, известен като Бат Сали, да влезе като депутат от ДПС в 43-ото НС само с 297 гласа, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Ден първи от протестите на дупничани днес срещу решението за налагане на ДПС мандат в област Кюстендил бе под мотото: Бат Сали е персона нон грата в област Кюстендил.

Близо 300 дупничани излязоха днес на централния площад "Свобода" да заявят категоричната си позиция срещу подмяната на вота и кражбата на гласове, която подарява мандат на ДПС в област Кюсетнидил, единствената в страната, която не е давала мандат на партията на Доган-Местан и дори няма общински съветници от тази партия

Кметът на града Методи Чимев благодари на събралите се на площада пред общината с думите: Благодаря ви, че доказахме, че Дупница не е само Дупница на 1997 година".

Той и заместникът му Красимир Георгиев посочиха, че са на площада не като представители на партия, а като избрани от гражданите на общината и като техни представители.

На площада имаше представители на почти всички партии в града, като присъствието на общинския съветник от БСП Георги Пехливански бе определена от присъстващи като мъжка постъпка, наред с въпроса защо той бе единственият представител на социалистите.

Четирима души от Бобошево издигнаха плакат, че Българският Йерусалим също е против решението на ЦИК.

Рокери от дупнишкия клуб "Неразделни братя", отец Георги Паликарски, бизнесмени и хора на изкуството застанаха рамо до рамо в протеста, който според присъстващите няма да е последен.

Атракцията на площада бе магарето Бат` Марко, обградено от група роми, "изразило желанието" и то да стане депутат.

"Щом ДПС взимат мандат с 297 гласа, с които няма да може да станеш и общински съветник в Дупница, защо в парламента да не влезе и Марко", коментираха дупничани абсурдната гледка на кандидат-депутата и антуража му.

Според водача на Реформаторския блок в Сапарева баня Ирина Репуц, именно техният мандат е подарен на ДПС, благодарение на тайни договорки и скрити пазарлъци между партиите. "Аз обаче съм изключително горда, че бях кандидат именно от област Кюстендил", посочи още тя и добави, че е внесла жалба в съда срещу подмяната на вота на избирателите. Тя посочи, че опитите ЦИК да измият ръцете си с формули е просто поза. "Ако не зависеше от ЦИК, защо партиите водиха такива ожесточени войни за партийните квоти-кой какво влияние да има в ЦИК", попита още Репуц.

Първият протест на дупничани по казуса "БатСали" бе в сряда пред ЦИК в столицата.