Кремъл гневен на Плевнелиев

Москва смята за недопустими изявленията на българския президент за Русия като агресивна страна. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Така той коментира интервю на Росен Плевнелиев в германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, в което той нарича Русия "националистическа и агресивна".
Новите дипломатически търкания между София и Москва идват на фона на напрежението, което предизвика изказването на руския вицепремиер от преди 3 дни, че служебният премиер Близнашки, "подведен от някой си Шаламанов" (военният министър - бел.ред.), отново "е предал Русия". Думите на Рогозин, изречени през социалните мрежи по повод решението на кабинета страната ни да се откаже от руските изтребители във военната си авиация, предизвикаха незабавният и категоричен отговор на външно министерство, което заяви, че България не дължи обяснения на трети страни.

Коментарът на Лукашевич от днес е по повод интервю на Плевнелиев за германското издание отпреди 5 дни.

„Естествено такива изявления пораждат дълбока загриженост. Жалко е, че като за пореден път повтаря неоснователни твърденията за така наречените анексиране на Крим и опит за диктат над Украйна, президентът използва недопустима реторика”, заявил Лукашевич.

„Това явно е направено в угода на моментната прозападна конюнктура, която пренебрегва реалността и нарушава вековната традиция на приятелство и сътрудничество между братските народи на Русия и България”, посочил е още говорителят руското външно министерство. „Високопоставеният политик не иска да види упоритите и последователни усилия на руската дипломация и лично на президента Владимир Путин за размразяване на кризисната ситуация в Украйна”, добавил е Лукашевич. „Очевидно е, че сме изправени пред съзнателно изопачен и селективен подход в оценката на външната политика на Русия по отношение на Украйна. Изявлението на българския президент няма нищо общо с усилията за двустранно сътрудничество и преобладаващото настроение в България в подкрепа на развитието на такова сътрудничество с Русия”, заявил е още руският дипломат.

Ето какво казва още в интервюто Росен Плевнелиев:

"Ние искаме Южен поток, но като член на ЕС България няма да допусне газопроводът да бъде построен противно на европейското право. Русия постоянно се опитва да сключва директни междудържавни споразумения с участващите в Южен поток страни", заявява в него Плевнелиев, като добавя, че "голяма грешка на Русия винаги е била да подценява европейските правила. Сега Русия трябва да научи, че в Европа има силни институции и желание за спазване на процедурите на правовата държава", посочва държавният глава като допълва, че вярва, че накрая Южен поток ще бъде изграден.

За украинската криза Плевнелиев напомня, че е бил един от първите европейски президенти, който ясно осъди руския подход спрямо Крим. "Русия казва на Европа и на САЩ, че великите сили би трябвало да решат за Украйна. Това е политика от 19 век. Опасно е. Украинският народ трябва сам да реши своето бъдеще, а не някакви велики сили", уточнява той.

За опасността от газова криза, президентът напомня, че хранилището за газ в северозападна България е пълно на 80% и може да покрие нуждите за 40 дни. "Но това не променя факта, че ние получаваме 87 до 90% от нашия газ от Русия. Малките отклонения се получават от нашите собствени добиви в Черно море, които са непостоянни, но при всички случаи ще бъдат изчерпани след години. Отдадохме много концесии за търсене на залежи от газ пред нашите брегове и сме оптимисти, че предприятия като "Тотал" от Франция или "ОМВ" от Австрия, на които възложихме тази задача, ще открият такива залежи, но това разбира се не променя нищо в краткосрочен план, казва президентът.

Той подчертава, че споразумението за Южен поток е подписано през 2008 г. "Освен договор за изграждане на тръбата, трябваше да бъде подписано и споразумение за пренос на газ. За съжаление установихме, че случаят не е такъв. Към момента разходи са твърди, но приходите са неясни. Когато оттеглилото се правителство на предишния министър-председател Пламен Орешарски през лятото с едно от последните си служебни действия въпреки реакцията на ЕС даде разрешение за строителство за Южен поток, но приходите на България за преноса на газ не са подсигурени и до днес", посочва Плевнелиев.