Само 5% от Нобеловите награди са присъдени на жени

Нобеловите награди се раздават предимно на мъже, показва статистиката, според която от 867 награди, раздадени от 1901 г. досега, само 46 са връчени на жени.

Това означава, че само 5% от Нобеловите отличия са присъдени на нежната половина от интелектуалците. Първата носителка на Нобелова награда е Мария Кюри през 1903 г., а последната е Мей-Брит, която заедно със съпруга си Едвард Мозер спечелиха отличието за откриването на вътрешния GPS. И двете са наградени в областта на медицината и физиологията.

Според изследването най-много лауреатки има в областта на литературата и наградата за мир. Във физиката тяхното присъствие е едва 1%.

Лъвски пай от наградите държат жителите на САЩ и Обединеното кралство, които са спечелили съответно 323 и 113 награди. На трето място е Германия с 87 награди. Само 17 Нобели са връчени на мъже и жени от Африка, а само 10 са присъдени на най-големите умове в Латинска Америка.

Наградата за литература е отивала шест пъти в Азия, 4 пъти в Латинска Америка и Африка, 12 пъти в Северна Америка и 83 пъти в Европа. В Австралия е давана само веднъж.