Лукарски: Във "Фейсбук" може да искаш оставка само на жена си

Представители на Гражданския съвет на Реформаторския блок се обявиха за оставка на председателя на СДС Божидар Лукарски.

Повод за радикалния ход е поредно изказване на партийния лидер, в което той обяснява причината в нощта след изборите да обяви за "трик" предизборната позиция на Реформаторския блок, че няма да подкрепят правителство с министър-председател Бойко Борисов и Цветан Цветанов за вътрешен министър.

"И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега…", заяви пред в-к "24 часа" в неделя Лукарски. Заради тези му думи и факта, че на пресконференцията след вота той отрече да е казвал "трик", а произнасянето на думата бе доказано със запис на разговора в сайта на изданието, в социалните мрежи тръгнаха призиви той да се извини и дори за негова оставка.

По този повод във вторник вечер Лукарски направи ново изявление пак пред "24 часа": "Оставката ми я искат единици във фейсбук, които не са нито орган на СДС, нито на Реформаторския блок. Единственото, което могат да искат, е оставката на жена си вкъщи".

Лидерът на СДС дори напомня, че по устав оставката му могат да искат Националният съвет и НИС на партията. Новото изказване на Божидар Лукарски предизвика още по-голямо възмущение сред членове и симпатизанти на реформаторите, които вече стартираха кампания за импийчмънт на партийния лидер.
Във Фейсбук вече има и група: "Искаме Оставката на Божидар Лукарски", която за по-малко от час събра над 230 привърженици.

Създателят на групата Иво Иванов съобщи, че 10-минути след създаването й, с него се е свързал лично Лукарски, който поискал страницата да бъде изтрита. Партийният лидер бил категоричен, че няма намерение да подава оставка.

По-късно днес лидерите на партиите в Реформаторския блок ще се съберат за първи път след предсрочните парламентарни избори. Основната точка на заседанието ще е приемането на позиция на блока за предстоящите преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.