Плевнелиев: Избори след изборите не са решение

Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на кампанията "25 години свободна България".

Българският народ излезе и гласува на изборите в неделя. Сега от политиците се очаква да чуят ясно посланията на хората – за какво гласуваха те, да намерят необходимите механизми да бъдат достатъчно смели и разумни, за да чуят народа и да отговорят на неговото очакване, че трябва да се работи здраво, коментира Плевнелиев.

Според него не може да се каже на българския народ, че не е гласувал правилно и трябва да отиде на поправителен. Не народът е на поправителен – политиците са на поправителен. Дано да се справим. Дано те да се справят и да се отнесат отговорно към това, което народът каза, заяви Плевнелиев. Той посочи, че не може оттук-нататък да дава допълнителни оценки. Според него е необходимо смирение, необходим е ясен ангажимент и много, много, много работа.

Плевнелиев заяви, че като държавен глава, ще спази конституционните срокове. Държавният глава не е ежедневен коментатор и в никакъв случай не е политически коментатор. Държавният глава е стожерът на правилата и на най-висшия за нас всички закон, а именно Конституцията и нейното спазване, посочи той.

Ще се отнеса много сериозно към конституционните си ангажименти. За съжаление, ще ми се наложи за пореден път да го направя това, както ми се наложи и миналата година, каза още Росен Плевнелиев.

От своя страна президентът Петър Стоянов в периода 1997 г.- 2002 г. коментира, че отбелязването на годишнината на свободна България трябва да бъде малко по-далеч от фанфарите и да бъде осмислен прочит на последните 25 години. Сред всички източноевропейски нации ние най-лесно попадаме в лапите на ловките манипулатори на историята, които съумяват да представят прехода като една лоша версия на всичко онова, което се случва в света днес. Българският преход изглежда такъв, не защото демокрацията е по-лоша от комунизма, а защото в най-голяма степен в оформянето му участват бившите представители на БКП и на службите, каза още Петър Стоянов.