Услугите на Националната генетична лаборатория стават по-достъпни на пациентите извън София

От началото на октомври пациентите от цялата страна ще могат да се възползват от услугите на Националната генетична лаборатория (Лаборатория по Клинична генетика, СБАЛАГ “Майчин дом” – София) без да се налага да напускат родните си места. Широкият набор от генетични изследвания за носителство ще бъдат достъпни навсякъде в страната, благодарение на партньорството между НГЛ и компания НМ Дженомикс, която ще подсигурява  организирането, обслужването, логистиката на пробите и получаването на резултатите на всички желаещи в страната, за които придвижването до столицата е трудно, а понякога и невъзможно.

НГЛ е център за диагностика, профилактика и контрол на лечението на над 120 редки генетични болести и генетични предразположения . Тя поддържа Национална ДНК банка и Национален генетичен регистър и е един от най-важните центрове в България за обучение на наши и чужди студенти и специализанти в областта на Молекулярната медицина. Благодарение на високото качество на услугите, както и на огромния набор от изследвания, които провежда, в Националната генетична лаборатория годишно се изследват около 100 000 пациента по различни направления.

НМ Дженомикс е Групова практика за специализирана медицинска помощ, насочена към разработване и позициониране на българския пазар на генетични изследвания в сферата на  пренаталната грижа – неинвазивни тестове за най-честите генетични аномалии при плода – Пренатест, заболявания като Муковисцидоза, Тромбофилия и др., както и в сферата на онкологията. Със своя многогодишен опит в обслужването на пациенти от цялата страна, компанията ще подпомага достъпа им до изследванията на най-голямата генетична лаборатория в страната.

С настоящото сътрудничество се премахва необходимостта от транспорт на пациента и личното му присъствие в сградата на СБАЛАГ „Майчин дом“ – София, където се помещава НГЛ, като същевременно се гарантират доказаните от НГЛ качество на изследването и достоверност на резултатите.