Папата свика събрание на Синода за брака и семейството

Папа Франциск откри днес извънредно общо събрание на Синода (асамблеята на епископите), посветено на брака и семейството и новите съвременни предизвикателства, предава АФП от Ватикана.

Пред близо 200 епископи и архиепископи, събрани в базиликата Свети Петър, главата на римокатолическата църква отслужи тържествена меса за откриването на Синода, първия от неговото папство, което започна през март 2013.

Днешният извънреден Синод се откри в атмосфера на напрежение. Много кардинали консерватори се опасяват, че Църквата предава доктрината за неразтрогваемия брак, разрешавайки на повторно омъжените/оженени да се причестяват.

Не са малко и другите деликатни теми за църквата. Папа Франциск желае да бъдат приобщени католиците, живеещи в свободен съюз без брак. Бракът е иконата на любовта към Бога и семейството е несравнима школа за човечност, заяви в събота папа Франциск, за когото защитата на семейството е абсолютен приоритет.

В навечерието на Синода папата призова участниците да са готови за искрена, отворена и братска конфронтация и като истински пастири да се опитат да отговорят на въпросите, които промените на епохата поставят пред тях. Той припомни, че в миналото църквата е съумявала преодолее и други кризисни ситуации.