Десетки ранени в сблъсъци в Хамбург

Няколко десетки души, включително 70 полицаи, бяха ранени в събота вечерта по време на масови бунтове в северния германски град Хамбург, съобщава сайтът Spiegel Online.

Причината за уличните стълкновения с органите на реда станаха плановете на местните власти да затворят културния център Rote Flora, заради опасност от срутване. Той се помещава в сградата на театъра, построен през XIX век, а през последните години служеше като място за събиране на членовете на леви радикални групировки.

След съобщенията за затваряне на центъра за реконструкция, по улиците на Хамбург излязоха около 7300 протестиращи, включително около 4500 радикални леви екстремисти. Опасявайки се от сблъсъци, органите на реда поискаха подкрепления. Изпратени бяха допълнително около 2000 полицаи.

Опасенията не се оказаха напразни. Протестът бързо прерасна в масов безпорядък. Градският площад Шварценфиртел стана сцена на ожесточени сблъсъци. По органите на реда бяха хвърляни камъни и запалителни бомби, а те на свой ред използваха водни оръдия, за да разпръснат нарушителите, които чупеха витрини на магазини и прозорци на автомобили. Около 70 полицаи са ранени. Задържани са няколко души.

Нарушено беше и движението на влаковете от Хановер, Берлин, Бремен и Рощок.