ВСС не излъчи нов председател на ВКС

ВСС не избра председател на ВКС, предаде репортер на БГНЕС.

Нито един от кандидатите не успя да събере необходимите 17 гласа "за". За Таня Райковска гласуваха 15 кадровици, а за кандидатурата на Павлина Панова – 9.

При гласуването за кандидатурата Таня Райковска от 24 гласували "за" бяха 15 "против" – 6, "въздържали се" -3ма.

При гласуването на кандидатурата на Павлина Панова "за" бяха 9, "против" 8, а 7 се въздържаха.

По време на изслушването пред ВСС и двете кандидатки за поста председател на ВКС изтъкнаха важността на тълкователните решения. Павлина Панова предложи създаването на аналитично звено към ВКС, което да работи в тази област, а Таня Райковска се обяви за създаването на научноконсултативен съвет.

Като постижение на ВКС бе посочен случайният принцип за разпределението на делата и работата по натовареността на съдилищата. По отношение на квалификацията на съдиите Райковска подчерта, че магистратите трябва да познават по-добре практиките и решенията на Съда на ЕС в Люксембург. За повишаване на доверието към българските магистрати Панова предложи те да участват в международни обмени и да засилят познанията си над правото на ЕС.

Въпреки че ВКС не е законодател, и двете кандидатки се обединиха около това, че ВКС трябва да общува със законодателя и да го сезир