5 партии учредяват съюз Реформаторски блок

Пет партии подписаха учредително споразумение за създаване на политически съюз Реформаторски блок.

Под документа подписите си сложиха представители на ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС.

Ръководството на "Синьо единство" утре се очаква да вземе и официално решение дали да се присъедини към коалицията.

Преди подписването Меглена Кунева посочи, че всяка партия е извървяла своя път, за да могат днес пред всички да кажат: постигнахме съгласие, споразумение, увереност и доверие. Тя благодари специално на хората от Гражданския съвет "От години насам мечтая в България да се появи истинска политическа иновация, да се освежи тази изтощена партийна почва, да има друга обществена основа ", каза тя и посочи, че тази енергия може да стане само през активно гражданско участие. Тя подчерта, че целта им е да се съберат. Ако днес има една дума, с която искам да бъде запомнен деня, това е думата обединение", заяви Кунева.

Николай Ненчев от БЗНС каза, че подписва споразумението с вяра, надежда и отговорност. Божидар Лукарски, че подписва с искрената надежда това да е последното обединение, което СДС подписва, за да няма повече разединения. Корман Исмаилов изтъкна, че подписва с искрената вяра, че вливат енергията си за повече истина в политиката и за добруването на българската нация. Радан Кънев пък изтъкна, че в България не се учредява поредната политическа коалиция, а в България се ражда нова политическа сила, която ще има своето значение в десетилетията напред. "Ние казваме траен политически съюз и споразумението съдържа тази трайност в текстовете си", заяви той.

След като подписаха споразумението петимата лидери поставиха ръцете си в знак на обединение една върху друга. Сред присъстващите в залата бяха хора от петте партии, забеляза се и Мартин Димитров.