Второкласничката Димана извоюва скъп апарат за слуха на бебетата в Русе

Едно кратко съобщение от „Българската Коледа“ през горещия август стопли с особено чувство сърцата на медиците в Русе. Не малка заслуга да се разпространи новината, че болницата ще получи портативен тестер за ранна диагностика на слуха при бебета и новородени, има семейството на Димана Илиева - второкласничката, която през миналата зима се включи съвсем безвъзмездно в кампанията и положи всички усилия, за да насочи общественото внимание към проблемите със слуха.
Историята започва на 20 септември 2006 г., когато се ражда малкото момиченце Димана и то е обградено с цялата любов и внимание на семейството си. Всичко върви добре - бебето расте, наддава според таблиците и трябва да постъпи в ясла.
Беше на две години, когато на сестрата в яслата й направило впечатление, че
Димана единствена не се разпищяла, когато изтървали на пода капак от тенджера
и че започва да танцува с другите деца със забавяне - в ритъм, но след другите, разказва майка й Гергана Илиева. Тези факти накарали родителите да се обърнат към лекари специалисти по ушни болести. В това време майката е бременна в осмия месец с второто си дете и констатацията на медиците има ефекта на гръмотевична буря в спокойното семейство - детето няма слух, но заради изключителния му интелект това е останало незабележимо. Всъщност слухът й е достатъчен, за да чуе излитането на самолет, но не и човешка реч, обясняват лекарите в Русе и насочват малката си пациентка към София за точна аудиограма. Представяте ли си как ни подейства това, при положение че тогава и двамата с баща й бяхме радиоводещи и това, че детето ни не чува и не говори, беше просто шок, допълва майката Гери.
В ИСУЛ проф.Диана Попова е категорична, че на Димана трябва да й бъде поставен кохлеарен имплант.
Цената на един прескача с малко 30 000 лева, а на момиченцето са нужни два
Това е приблизително един тристаен апартамент, като няколко години по-късно ще трябва да бъдат подменени. За щастие Здравната каса поема разходите и проф.Кунчо Кунев извършва първата операция на Димана през януари 2009 г. в ИСУЛ, а година по-късно и втората. Сега всичко е във вашите ръце, казал професорът на родителите и обяснил надлежно колко много усилия ще са нужни, за да може детето да навакса с всичко, за което липсата на слух е било пречка.
За да се стигне до тази операция обаче голяма заслуга имат депутатите д-р Теодора Константинова и д-р Хасан Адемов, тогава тя член, а той председател на Здравната комисия в Парламента. Двамата успяват да убедят Здравната каса да плаща кохлеарните апарати и операциите на децата. В началото е
имало средства само за пет малки пациенти и се е налагало да бъдат избирани чрез жребий
Толкова е ужасно, че в бедна страна се налага деца да разчитат на късмета си, за да имат право на слух!, казват родителите и са доволни, че нещата вече са променени и успешните операции в България стават все повече. Трябва да кажем, че никога и никой не ни е изнудвал за пари, признават таткото Дидо и майката Гери.
Ние не знаехме, че човек формира слухова памет, а до двегодишната си възраст Димана просто е нямала никакъв запис, обясняват родителите. Точно те се заемат с изключителната задача да говорят почти постоянно с детето, да го учат и да потърсят логопед, който да дава професионалните насоки за работа у дома. Следва неспирно приказване и поправяне на всяка дума, която тя не изговаря правилно.
Усилията им не са напразни и две години по-късно
успяват да постигнат и синхрон във възприятието на дясното и лявото ухо
Междувременно всеки месец са на прегледи в София за настройки на апаратчето. На пет години Димана започва да чете, а на седем е успяла да компенсира изцяло пропуснатото в бебешка възраст и няма никакъв проблем нито във възприятието, нито в изказа. Нещо повече - след първия завършен клас в училище Димана е сред отличниците. Въпреки това два пъти седмично тя е в логопедичния кабинет на Стела Пасева независимо от метеорологичните условия или плановете на фамилията.
Друг е въпросът, че и поддръжката на апаратчетата, скрити деликатно с косата на младата госпожица, изисква средства. Често се налага ремонт заради овлажнавяне на микрофона от изтърване, от изпотяване, кабелчето в косата й често се прекъсва, а само един комплект струва 80 лева. Да не говорим за батериите, които на всеки три дни трябва да се сменят. Имплантите имат вътрешна и външна част, като първата се подменя с операция на десет години, а втората - на всеки три, като цената й е 12 000 лева. Всички усилия обаче си струват.
Тъй като за тези години на упорита борба с децибелите Гери и Дидо са наясно с всичко около слуха на децата,
се включват напълно доброволно в кампанията „Българската Коледа“
и се опитват да разяснят нуждата от ранна диагностика на слуха при бебетата. Получават благодарност лично от проф. Диана Попова и са щастливи, че благодарение на десетките телевизионни участия са успели да помогнат на други семейства да преодолеят притеснението и неудобството от нечуващите си деца или да потърсят навреме лекарска помощ. Самата Димана също получава помощ и е сред одобрените деца за подпомагане от „Българската Коледа“ с два комплекта процесори, намотки и кутия за батерии.
И благодарение на семейство Илиеви болницата в Русе ще се сдобие с нов, съвременен апарат за скрининг на новородените.