„Алибаба“ очаква над 25 млрд. долара при излизането си на борсата

Китайската верига за онлайн търговия „Алибаба“ планира да събере над 25 млрд. долара от предстоящото си първично публично предлагане на своите ценни книжа.
Това би бил най-големият борсов дебют,
коментира Асошиейтед прес.

Компанията уточни, че планира да продаде 368,1 млн. акции при цена между 66 и 68 долара за акция.
„Алибаба“ се оформя като привлекателна и изключително търсена инвестиция заради електронната търговия, пораждаща интерес на фона на стабилния растеж на китайската икономика.

Мрежата от сайтове на компанията включва Taobao.com, Tmall.com, AliExpress, както и Alibaba.com.

Приходите на компанията за последното тримесечие скочиха с 46% на годишна база до 2,54 млрд. долара, а печалбата се повиши с 60% до почти 1,2 млрд., след като се премахнат еднократните приходи.

През миналата седмица представители на „Алибаба“ се срещаха с потенциални инвеститори и търсенето значително нарасна.
Очаква се цената на „Алибаба“ да бъде определена късно в четвъртък и акциите ѝ да започнат да се търгуват на Нюйоркската борса в петък с борсовия символ BABA).

Определената целева сума за набиране на „Алибаба“ надхвърля най-голямото технологично първично публично предлагане, направено от „Фейсбук“през 2012 г.
Социалната мрежа събра 16 млрд. долара.
Очакваната сума също така е по-висока и от най-голямата постигната сума изобщо при първично публично предлагане – 22,1 млрд. долара, събрани от Селскостопанската банка на Китай през 2010 г.