Лука ди Монтеземоло напусна Ferrari

Президентът и председател на съвета на директорите на Ferrari Лука ди Монтеземоло обяви, че се оттегля след 23 години работа на поста в отговор на решението на концерна-майка Fiat-Chrysler да пусне акции на Нюйоркската фондова борса. В прощалното си писмо бившият вече шеф на легендарната марка благодари на всички сътрудници и партньори, на клиентите, колекционерите и феновете на състезателния отбор на компанията. Ди Монтеземоло пожелава успех и на съсобственика на Ferrari Пиеро Ферари.

Fiat и Chrysler създадоха алианс в началото на годината, след което бе обявено, че част от активите на групата ще бъдат преместени в Щатите. 67-годишният Ди Монтеземоло смята, че Ferrari ще играе ключова роля за преориентирането на бизнеса на групата в Северна Америка и компанията вече трябва да се управлява директно от главата на концерна Серджо Маркионе. Неотдавна Марионе подложи ди Монтеземоло на яростна критика заради "неприемливото" участие във Формула 1.

Според италианската преса Лука ди Монтеземоло няма да остане на улицата. Бившият шеф на Ferrari вече е получил предложение да оглави най-големия апенински авиопревозвач Allitalia. Освен това мениджърът заема висши длъжности в UniCredit, Octo Telematics и Telethon.