Воюващите в Украйна обявиха готовност за спиране на огъня от утре - подробности

Украинските войски ще получат заповед да спрат огъня в петък в 15.00 часа, ако на срещата в Минск бъде подписан поетапен мирен плана.

Това обяви украинският президент Петро Порошенко в кулоарите на натовската среща на върха в Нюпорт, Уелс

Той изрази надежда, че "осъществяването на мирния план ще започне утре".

Поредната среща на контактната група по украинската криза ще се проведен утре в беларуската столица Минск.

"Искам ясно да заявя, че Украйна иска мир. Украйна никога не е искала война, уморена е от войната, и ще направим всичко, за да се установи мир в Украйна. Първата стъпка към мира е спирането на огъня. Първата стъпка към мира са решителните действия за разоръжаване, общонационален диалог, приемането на закони, които ще донесат дълготрайна стабилност в отделни райони на Донецка и Луганска области".

Готовност за спиране на огъня обявиха и двете бунтовнически републики. "Готови сме на 5 септември в 15.00 часа да заповядаме спиране на огъня в случай, че ще може да се постигне договореност и представителите на Украйна подпишат план за мирно регулиране на конфликта". Това заявиха Александър Захарченко и Игор Плотницки, ръководители съответно на Донецка и Луганска народна република.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва се надява на резултатен диалог в контактната група и враждуващите страни ще се възползват от мирния план на руския президент Владимир Путин. Лавров припомни, че планът но Путин от 7 точки е насочен "да подпомогне киевските власти и опълченците да съгласуват и координирано да реализират стъпките, необходими за деескалация на обстановката".