Путин и Порошенко постигнаха примирие

Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко са се съгласили на "постоянно примирие" в източната част на бившата съветска държава, съобщиха от пресслужбата на Порошенко.

Путин и Порошенко провели телефонен разговор, който завършил със споразумение за дългосрочно прекратяване на огъня в Донбас, източна Украйна, се казва в изявление от офиса на украинския президент.

"Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко до голяма степен са се споразумели за прекратяване на огъня между украинските военни и опълченците", заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков пред ИТАР-ТАСС. "По време на днешния телефонен разговор действително Путин и Порошенко обмениха мнения и до голяма степен се споразумяха за стъпките, които ще допринесат за по-бързото прекратяване на огъня между украинските военни и опълченците в югоизточната част на страната", съобщи Песков, коментирайки появилите се съобщения от Киев за това, че двамата лидери са обсъждали въпроса за прекратяване на огъня.

След серия от успехи украинската армия загуби терен миналата седмица, докато Киев и западните страни осъждаха разполагането на войски на редовната руска армия и тежко оръжие в Източна Украйна. Москва отричаше това. Според журналисти на Франс прес на място украинската армия напуснала без сражения обширна зона в югоизточната сепаратистка област между Донецк, руската граница на изток и стратегическия пристанищен град Мариопул на юг, на брега на Азовско море.

Украинският министър на отбраната Валерий Гелетей предупреждаваше в последните дни за "голяма война" между Украйна и Русия, която можела да причини смъртта на десетки хиляди хора. "Ние просто имаме нужда от отдих", заяви пред Франс прес високопоставен дипломатически представител в Киев, пожелал да остане анонимен. Той увери, че украинското президентство няма намерение да "замразява конфликта".

"Замразяването на конфликта би означавало разрушаване на страната. Порошенко съзнава това. Не можем да имаме доверие на руснаците, но не можем да не опитваме да се споразумеем с тях", каза още украинският дипломат.

Съобщението за примирието идва в навечерието на срещата на върха на НАТО, на която украинският президент трябва да се срещне с американския си колега Барак Обама, а на 18 септември ще бъде приет в Белия дом. Американският президент започна днес в Талин посещение, което цели да успокои балтийските страни, обезпокоени за сигурността си, и да отправи ново предупреждение към Русия. Миналата седмица Украйна възобнови проекта си за присъединяване към НАТО и поиска "практическа помощ" от Алианса.