Австриец дърпа благотворително 43-тонен трамвай

Австриецът Франц Мюлнер постави поредния си световен рекорд във Виена.

На 15 декември екстремният спортист от Залцбург, който има в кариерата си 14 рекорда, записани в книгата Гинес, успя да задвижи само със силата на мускулите си 43-тонен нископодов трамвай и го дърпа след себе си цели осем метра, съобщиха от КОМПРЕС София, Бюро за връзки с Община Виена.

Единственото приспособление, което използва този път Мюлнер, беше една стълба, сложена между трамвайните релси, която му помагаше да не се хлъзга. Стотици зрители присъстваха при поставянето на 15-ия му рекорд и го аплодираха бурно. Но трамваят не беше празен – за да бъде предизвикателството пълно, Мюлнер беше поканил и деца от групата "Бамби" да "се повозят" на карания от него трамвай. Хепънингът беше подкрепен финасово от община Виена и от общинското транспортно предприятие "Виенски линии", които връчиха на рекордьора чек от 1500 евро. Средствата влизат в създадената от Мюлнер фондация "Силна помощ". След като е постигнал почти невъзможното, за него е изключително важно, че може да използва своята популярност за добра кауза. Неговото участието в множество мероприятия, например теглене на танкове или кранове, цели да покаже на децата колко са силни, ако повярват в себе си. Фондацията подпомага социално слаби семейства в Австрия. Освен сумата от наградата средства бяха набрани и от продажбата на греяно вино, печени кестени и коледни сладки.

В началото на октомври Мюлнер завъртя с голи ръце прочутото Виенско колело в Пратера, което тежи 244 тона, а преди това влачи след себе си танк.