Малкият Томи на път да направи първите си крачки

Малкият голям боец Томислав Рибчев, който се роди на 21 май 2012 г. с тежки увреждания на бъбречетата, вече е на път да направи първите си самостоятелни крачки. Дотук се стигна след намесата на лекарите в Испания, които успяха да съхранят бъбреците му и така да избегнат трансплантация. Нещо повече - двата органа работят на 65% от капацитета на здраво дете и подобрението продължава.
Още при раждането си юначето тежи само килограм и 300 грама, а медиците поставят една след друга тежки диагнози, като началото е с „Двустранна бъбречна дисплазия“. В търсене на решение на този проблем майката и детето заминават за Испания с надеждата за адекватно лечение и още едно мнение от специалисти по нефрология. След запазен час за изследвания в болница „Sant Joan de Deu“ в Барселона започва лечението на бебето. Тогава бъбречната му функция е едва 20% и трансплантацията изглежда единственият изход. В Мадрид обаче, в болница „Gregorio Maranon“, лекарите отхвърлят страшната диагноза и се спират на бъбречна недостатъчност от втора степен, която се лекува медикаментозно.
В хода на лечението на Томи му е поставена стомашна сонда и му е направена операция колостомия. Той вече поема твърда храна, макар сондата все още да е на коремчето му. Възстановяването на детето в момента е на етап рехабилитация, чиято цел е той да проходи самостоятелно и да заздрави мускулите на гръбчето и крачетата си след дългия период на пролежаване по болничните легла.
На Томи може да се помогне с дарение по сметка на името на момченцето:
PROCREDIT BANK
IBAN: BG89PRCB92301043647012
BIC: PRCBBGSF
Томислав Алексеев Рибчев