Мисия невъзможна: Митниците трябва да събират по 30 млн. лева на ден

Митниците трябва да събират с над 43 на сто повече пари, отколкото досега, от ДДС и акцизи всеки месец, за да затворят дупката в хазната и да изпълнят плана си за приходите, пише "Преса". Това става ясно от отчетите на агенцията до юни, подадени в Министерството на финансите. От началото на годината до края на юни месец приходното ведомство е внесло едва 3, 653 млрд. лева. Според разчетите на бюджет 2014 до края на годината митничарите трябва да преведат в правителствената сметка 8, 885 млрд. лева. Излиза, че през второто полугодие ведомството трябва да осигури 5, 232 млрд. лева или 52 на сто от разчетите.
Това обаче няма да е лесно. До юни средномесечно в хазната са влизали 608 млн. лв. при план около 740 млн.

Ако си постави амбициозната цел да изпълни разчетите, заложени от кабинета "Орешарски", новият стар шеф на митниците Ваньо Танов ще има тежката задача да ускори събираемостта.

Във втората половина на годината неговите хора ще трябва да се отчитат с 872 млн. лева месечно или почти 30 млн. лева на ден.

След обявяването на Танов за началник на митничарите той каза, че ситуацията е притеснителна и има риск приходи за около милиард лева да не се съберат.