Експериментално лекарство за ебола заминава за Либерия

Либерия официално поиска от САЩ да изпратят експерименталното лекарство "Зимап", за което се предполага, че спира развитието на вируса ебола. Медикаментът все още не е изпитан върху хора, но епидемията добива застрашителни размери и африканците са на ръба на отчаянието. Генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан също е одобрила изпращането.

Вашингтон обяви, че представител на федералното правителство ще замине за африканската страна с неуточнен брой дози от лекарството. "Зимап" беше използвано върху двама американци, заразили се с ебола. Състоянието на двамата се е подобрило, което накара Либерия да поиска да прилага медикамента. Той е произведен на основата на тютюневото растение.

Епидемията от ебола, която продължава в Западна Африка, е най-дългата и най-смъртоносната в историята. Световната здравна организация обяви, че смъртните случаи вече са 1013. Почти всички жертви на болестта са в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. По-рано Нигерия потвърди нов случай на Ебола във финансовата си столица Лагос, с която общият брой на заразените с вируса в страната става 10 души.