Разпродават отново на части „Дунавия“

Втори опит за разпродажба на бившият консервен комбинат „Дунавия“ ще бъде направен на 17 септември, научи „Утро“. За поредния търг през април синдикът на дружеството Димитър Богданов е обявил наддаване по 7 позиции.
Както „Утро“ писа, след 17 години безуспешни опити активите на фалиралата фабрика да бъдат продадени нацяло, моделът на ликвидация най-после бе променен тази пролет. На предишния търг през април бяха обявени за продан 8 позиции, от които сега липсва Трафопост „Дунавия“. За другите седем цените са намалени, като понижението е в рамките на 8-10%.
Най-висока е началната цена за бившото хладилно стопанство, за което наддаването ще започне от  3 353 368. На предишния търг за него се искаха 3 624 964 лв. В списъка за продажба са няколко цеха, складове, празен терен и пароцентрала.
Бившият консервен комбинат, който захранваше с продукцията си целия източен блок, нормално закъса след промените и бе обявен в несъстоятелност в далечната 1996 г. Оттогава вече осемнадесета година активите му се продават, но уви - неуспешно. Столичният юрист Димитър Богданов е назначен за синдик от съда през 2008 г. Преди това с тази дейност са се занимавали други негови колеги. Със същия успех. В момента в сградите на бившия консервен комбинат има настанени под наем няколко фирми, които може би ще проявят интерес към търга. Най-големите помещения обачe стоят неизползвани.
Задълженията на „Дунавия“ са към държавата и вероятно по тази причина разпродажбата на фалиралата фирма се проточва вече толкова години. Частните кредитори обикновено бързат да си върнат парите и имотите на длъжниците се разпродават много бързо. При държавата процедурата е далеч по-тромава, което е още една причина икономическата криза да се точи още. Логиката е проста - поради тромавите регламенти производствени мощности, сгради и терени стоят дълги години неизползвани и се рушат, вместо да бъдат придобити от нови собственици, които да ги впрегнат в работа. Същата картина наблюдаваме и при други фалирали русенски предприятия, които се разпродават безуспешно с години. Разбира се, всички те са далеч от 17-годишния рекорд на „Дунавия“.